Τι πιο όμορφο από μία γεμάτη βιβλιοθήκη μέσα στην τάξη! Τα βιβλία εκτός από ομορφιά όμως, προσφέρουν πολλά περισσότερα στους μαθητές.
Το να δημιουργήσετε μία βιβλιοθήκη μέσα στην τάξη είναι αρκετά εύκολο. Αρχικά θα χρειαστείτε λίγα άδεια ράφια και στη συνέχεια να τα γεμίσετε! Φυσικά θα φέρετε βιβλία από την προσωπική σας βιβλιοθήκη και το παράδειγμά σας θα ακολουθήσουν και οι μαθητές και οι μαθήτριές σας. Τα παιδιά που αγαπούν τα βιβλία θα δείξουν μεγάλη προθυμία και θα σας φέρουν τα περισσότερα, αλλά δεν χρειάζεται να τους αφήσουμε να μεταφέρουν όλη τους τη βιβλιοθήκη στο σχολείο. Θέστε ένα όριο, έναν ελάχιστο και έναν μέγιστο αριθμό βιβλίων που μπορεί να φέρει κάθε μαθητής. Καταγράψτε τα βιβλία που σας έχουν φέρει στη Λίστα των βιβλίων.
Μπορείτε να εμπλουτίζετε περιστασιακά τη βιβλιοθήκη σας με βιβλία της βιβλιοθήκης του σχολείου. Δανειστείτε εσείς τα βιβλία που χρειάζεστε π.χ. για τον μήνα, και ανανεώστε συχνά ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών ή τις δράσεις που έχετε προγραμματίσει.
Για να σας βοηθήσω σε αυτό τον προγραμματισμό, έχω ετοιμάσει ένα ημερολόγιο της σχολική χρονιάς 2017-2018 με τις σημαντικότερες παγκόσμιες ημέρες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να οργανώσετε θεματικές δράσεις με βάση διάφορα αναγνώσματα. Προσεχώς θα ετοιμάσω και μία μικρή λίστα με τίτλους σχετικούς με την κάθε παγκόσμια ημέρα που αναφέρω.
Αφού, λοιπόν έχουν γεμίσει τα ράφια μας καιρός να αδειάζουν σιγά σιγά! Θέστε πάλι ένα όριο πόσα βιβλία θέλετε οι μαθητές σας να δανείζονται ανά εβδομάδα ή ανά μήνα. Για παράδειγμα, μία χρονιά εφάρμοσα το εξής: δεν τους έδινα φυλλάδια για το Σαββατοκύριακο, αλλά ένα βιβλίο! Επίσης, τι απαιτήσεις έχετε από την ανάγνωση του βιβλίου; Να σας πουν όλη την ιστορία κατά λέξη ή μια μικρή περίληψη; Προκειμένου να ενθαρρύνετε τη φιλαναγνωσία σε ομάδες που δεν έχουν στενή σχέση με τα βιβλία, καλό θα ήταν να μην τους πιέζετε να διαβάσουν όλο το βιβλίο. Ακόμη κι αν έχουν διαβάσει μία σελίδα, δώστε τους το λόγο και αφήστε τους να αφηγηθούν αυτό που διάβασαν. Την επόμενη φορά θα προσπαθήσουν να διαβάσουν δύο σελίδες!
Όλα τα βιβλία δεν αρέσουν σε όλους. Αυτό ισχύει τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Μάθετέ τους να κρίνουν ένα βιβλίο ως προς ορισμένα χαρακτηριστικά. Μπορείτε να τα ορίσετε αυτά μέσα στην τάξη μετά από συζήτηση ή και να αφήσετε τα κριτήρια ελεύθερα και να κρίνουν οι μαθητές τη γενικότερη εμπειρία που είχαν από το κάθε βιβλίο. Αυτό εξαρτάται και από την ηλικία των μαθητών σας. Οι τρεις πρώτοι που θα έχουν διαβάσει ένα βιβλίο θα καταχωρούν την κριτική τους σε αυτό το φυλλάδιο. Έτσι, οι επόμενοι θα επιλέγουν με βάση και αυτό το κριτήριο το βιβλίο που θα διαβάσουν.
Ενθαρρύνετε τη φιλαναγνωσία και μέσω επιβραβεύσεων. Για παράδειγμα, γύρω στα Χριστούγεννα, μπορείτε να βραβεύσετε τους 3 μαθητές που διάβασαν τα περισσότερα βιβλία μέχρι εκείνη την ημέρα, ή τους 3 μαθητές που έχουν καταχωρήσει 3 κριτικές στη λίστα αναγνωσμάτων.Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε αυτά τα βραβεία για να δώσετε ρόλους σε κάποιους μαθητές σας για κάποια επικείμενη δραστηριότητα σχετική με τη φιλαναγνωσία, π.χ. να επιλέξετε τους μαθητές που θα κάνουν την παρουσίαση που ετοιμάσατε για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Βρείτε τα Βραβεία Φιλαναγνωσίας σε αυτό το άρθρο.
Τέλος, έχω ετοιμάσει και μία Λίστα Δανεισμού, προκειμένου να ελέγχετε τον δανεισμό των βιβλίων για να μη χαθούν. Εξάλλου, στο τέλος της χρονιάς τα βιβλία επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους!
Κατεβάστε όλο το υλικό από εδώ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου