Ετοιμάζοντας την τσάντα του... δασκάλου!



     Αν είσαι μόνιμος εκπαιδευτικός η χρονιά τυπικά έχει αρχίσει εδώ και λίγες μέρες. Αν είσαι αναπληρωτής (καλή ώρα) σήμερα περιμένεις αγωνιωδώς πάνω από τον υπολογιστή για την πρόσληψή σου. Ότι σύμβαση όμως και να έχεις, η χρονιά ξεκινά επισήμως τη Δευτέρα οπότε και θα πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα! Και φυσικά θα πρέπει να έχεις έτοιμη και τη δική σου τσάντα!

     Η αλήθεια είναι ότι το περιεχόμενο της τσάντας του δασκάλου δεν διαφέρει και πολύ από αυτό της τσάντας του μαθητή: μολύβια, γόμες, ξύστρες, μαρκαδόρους και ξυλομπογιές είναι μερικά από τα στάνταρ! Αλλά ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

  1. Μολύβια: ;Oχι ένα δεν αρκεί! Σίγουρα κάποιος μαθητής σου θα ξεχάσει το δικό του! Και σπανίως τα επιστρέφουν πίσω!
  2. Γόμες: Ναι, πάλι πληθυντικός, αλλά δεν χάνονται τόσο εύκολα. Ιδίως αν έχεις μικρή τάξη (A' -B' -Γ') πάρε καμιά με κανένα ζωάκι ή τον ήρωα κάποιας διάσημης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
  3. Ξύστρες: Και μία είναι αρκετή αν είναι μεγάλη και καλή. Πάλι μπορείς να διαλέξεις μία με στυλ.
  4. Μαρκαδόρους: Για τον πίνακα θα σε εφοδιάσει το σχολείο σου. Όμως, αν κι εσύ σαν εμένα, σημειώνεις και ζωγραφίζεις συνεχώς στα τετράδια των μαθητών σου, θα χρειαστείς ένα κουτί. Προτιμώ τους λεπτούς γιατί μπορώ να γράφω καλύτερα.
  5. Ξυλομπογιές: Είναι πιο ιδανικές για να χρωματίζεις λέξεις, συλλαβές και γενικότερα να υπογραμμίζεις σημαντικά σημεία στα τετράδια των μαθητών σου. Είναι λιγότερο έντονες από τους μαρκαδόρους, αλλά ταιριάζουν καλύτερα με το μολύβι και δεν μουτζουρώνουν.
  6. Χρωματιστά στυλό: Εντάξει, δεν χρειάζεται να έχετε ροζ, μοβ, λιλά και τυρκουάζ, αλλά τα βασικά κόκκινο και πράσινο θα σου χρειαστούν αν θέλεις να προσέξουν καλύτερα αυτά που τους σημειώνεις στο τετράδιο.
  7. Κόλλες: Σίγουρα θα κάνεις κάποια κατασκευή για την τάξη σου ή θα χρειαστεί κάτι να κολλήσεις στο τετράδιο κάποιου μαθητή σου. Προτιμώ τις στικ γιατί σου δίνουν τη δυνατότητα να ξεκολλήσεις κάτι αν δεν το κόλλησες σωστά.
  8. Κολλητική ταινία: Πολύ χρήσιμη! Από το να κολλήσεις τα σκισμένα τετράδια των μαθητών σου μέχρι να κολλήσεις κάτι στον τοίχο ή τον πίνακα. Για τις τελευταίες περιπτώσεις θεωρώ καλύτερη την χαρτοταινία, γιατί έχει μεγαλύτερη επιφάνεια και ξεκολλάει πιο εύκολα χωρίς να αφαιρεί μέρος της μπογιάς του τοίχου. Μπορείς απλά να πάρεις και τις δύο.
  9. Συρραπτικό: Και αφού κάνεις κατασκευές θα σου χρειαστεί ένα συρραπτικό. Βασικά είναι πολύ πιο χρήσιμο όταν θέλεις να τους δώσεις περισσότερα από ένα φυλλάδιο για το σπίτι και δεν θέλεις να τα "χάσουν".
  10. Ψαλίδι: Που πας χωρίς το ψαλιδάκι σου! Πάντα χρειάζεται ένα και δύο μερικές φορές! Κάποιος θα χρειαστεί να δανειστεί το ένα. Αν έχεις μικρή τάξη πάρε ένα παιχνιδιάρικο! Εγώ έχω ένα με γουρουνάκια και όλα τα μικρά τρελλαίνονται!
  11. Χαρτί Α4: Το σχολείο σου θα σε προμηθεύσει με την απαραίτητη ποσότητα χαρτιού για να εκτυπώσεις τα φυλλάδια θα δώσεις στους μαθητές και τις μαθήτριές σου μέσα στη χρονιά. Αλλά με όρια φυσικά! Αν επιθυμείς να τους δώσεις παραπάνω υλικό για το σπίτι ή σου αρέσει να ζωγραφίζεις περισσότερο, θα πρέπει να προμηθευτείς το δικός σου χαρτί. Πάντως, όσον αφορά τις ασκήσεις για το σπίτι, μπορείς να τις ομορφύνεις με χρωματιστά φύλλα Α4!
  12. Ριγέ φύλλα/μπλοκ σεμιναρίων: Θα τύχει μέσα στη χρονιά κάποιοι μαθητές σου να ξεχάσουν το τετράδιό τους. Αν δεν μπορείς να τους εξυπηρετήσεις δίνοντάς τους μία σελίδα από κάποιο συμμαθητή ή συμμαθήτριά τους, και αν δεν θέλεις να ζωγραφίζεις γραμμές σε κενό Α4, θα πρέπει να έχεις ένα μπλοκ σεμιναρίων με έτοιμες τις γραμμές.
  13. Αυτοκόλλητα και σφραγίδες: Αυτά θα τα χρειαστείς οπωσδήποτε αν έχεις μικρή τάξη. Τα χρησιμοποιούμε για επιβράβευση στα γραπτά τους αλλά και για τη συμπεριφορά τους μέσα στην τάξη. Δεν μπορείς να φανταστείς τι μπορούν αν κάνουν για ένα αυτοκόλλητο!!!!
  14. Βιβλία: Αν θέλεις να κάνεις μία δική σου βιβλιοθήκη μέσα στην τάξη, θα χρειαστεί να φέρεις κάποια παιδικά βιβλία για να κάνεις την αρχή. Πάρε μια ιδέα για τη βιβλιοθήκη στην τάξη εδώ.
  15. Ημερολόγιο/ Πλάνο του Δασκάλου: Νομίζω πως δεν μπορούμε να είμαστε ολοκληρωμένοι αν δεν έχουμε ένα πλάνο για όσα πρόκειται να διδάξουμε μέσα στη χρονιά. Οι περισσότεροι το πλάνο το κάνουμε στο μυαλό μας, αλλά γιατί να το κουράζουμε τόσο; Εκτύπωσε το πλάνο που σου έχω ετοιμάσει και καταγράψτε τις ιδέες σου για απίθανες δραστηριότητες μέσα και έξω από την τάξη!

     Σίγουρα η λίστα μπορεί να συνεχιστεί. Αλλά πιστεύω πως έχω καλύψει τα βασικά. Αν έχεις κι άλλες ιδέες ή νομίζεις ότι θα σου προκύψουν στην πορεία των πρώτων ημερών, κατέβασε τη Λίστα για τη Σχολική Τσάντα από εδώ.

     Για περισσότερο υλικό οργάνωσης του δασκάλου μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε συχνά τη Μαγική μου Τάξη




Σχόλια