10 Ιδέες για Παιχνίδια στην αυλή



Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουμε στα σχολεία μας, στο φυσικό μας περιβάλλον. Θα συναντήσουμε τους μαθητές μας και τους συναδέλφους μας, αλλά το πιο σημαντικό: οι μαθητές μας θα συναντήσουν τους συμμαθητές τους!

Είναι αλήθεια πως με την τηλεκπαίδευση κάποιοι καταφέραμε να μείνουμε πιστοί στον προγραμματισμό της ύλης μας, και κάποιοι αρκετά κοντά. Είναι ακόμη αλήθεια πως πολλοί σκεφτόμαστε πότε θα επιστρέψουμε στο σχολείο για να ξαναδιδάξουμε κάποιες έννοιες από "κοντά" για καλύτερη εμπέδωση. Και, προς Θεού, δεν λέω πως αυτό είναι λάθος. Όμως, δεν θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας!
Δώστε χρόνο στους μαθητές και τις μαθήτριές σας να συναντήσουν και να μιλήσουν με τους φίλους τους που έχουν να δουν 2 μήνες! Αφιερώστε περισσότερο χρόνο κατά την πρώτη εβδομάδα στην αυλή και σε παιχνίδια που θα τους βοηθήσουν ψυχολογικά και κοινωνικά. Γιατί στην τελική, οι μαθητές μας μαθαίνουν καλύτερα όταν είναι ευτυχισμένοι!



Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε πάρα πολλές και όμορφες ιδέες για παιχνίδια σε μικρές και μεγάλες αυλές, για σχολεία της πόλης ή παραλιακά σχολεία και σχολεία της επαρχίας! Εκμεταλλευτείτε την περιοχή σας, έθιμα δικά σας και του τόπου σας ή απλά αφήστε τα παιδιά να παίξουν ελεύθερα!
Σε αυτό το άρθρο μάζεψα για εσάς μερικές από τις ιδέες που βρήκα στο διαδίκτυο και που θα ήθελα να εφαρμόσω στη δική μου τάξη. Εμπνευστείτε!





Αγαπημένα κλασικά παιχνίδια μικρών και μεγάλων που μπορούν να παίξουν τα παιδιά στο σχολείο αλλά και στη γειτονιά.

. Το Κρυφτό
Παίξτε με όρια μέσα στην αυλή και φυσικά παίξτε κι εσείς μαζί με τους μαθητές σας! Θα το λατρέψουν!

. Το Σκοινάκι
Είτε το ατομικό, κάνοντας μίνι διαγωνισμό ποιος θα πηδήξει περισσότερες φορές είτε το ομαδικό που 2 παιδιά κρατάνε τις δύο άκρες και ένα ή και περισσότερα παιδιά πηδάνε στη μέση. Και σε αυτό το παιχνίδι μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς (αν φυσικά είστε στην κατάλληλη φυσική κατάσταση - καραντίνα αφού!).

. Το Λάστιχο
Αγαπημένο παιχνίδι των κοριτσιών σε πολλά μέρη της Ελλάδας.  Ένα λάστιχο, συνήθως λεπτό, με δεμένες τις δύο άκρες του, με δύο παιδιά να το τεντώνουν σε διάφορα ύψη (χαμηλά στους αστραγάλους, στα γόνατα, στη μέση ή με τεντωμένα τα χέρια ψηλά) και ένα-ένα τα υπόλοιπα παιδιά πηδάνε πάνω από το λάστιχο με συγκεκριμένη σειρά λέγοντας παράλληλα κάποια στιχάκια ή τις ημέρες τις εβδομάδας ή ότι άλλο θέλετε εσείς. Είναι παιχνίδι με διαβαθμισμένη δυσκολία και έτσι όταν ολοκληρώνεις το ένα επίπεδο πηγαίνεις στο επόμενο (αστράγαλοι, γόνατα, μέση, χέρια ψηλά). Κάντε το δικό σας και προσαρμόστε το στην τάξη σας.

. Τα Μήλα
Κλασικό, φωνές, τρέξιμο πάνω-κάτω, αγωνία! Ένα υπέροχο ομαδικό παιχνίδι για όλη την τάξη και για κάθε τάξη!





. Ζωγραφική με κιμωλίες
Μία ιδέα είναι να αφήσετε τους μαθητές σας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για την επιστροφή τους στο σχολείο αφήνοντάς τους ελεύθερο θέμα ζωγραφικής στο τσιμέντο ή τις πλάκες της αυλής σας. Δώστε τους μία διέξοδο να εκτονωθούν και να δημιουργήσουν! Τα έργα τους φυσικά θα μπορούσαν να είναι και ομαδικά ανά παρέες φίλων που έχουν καιρό να συναντηθούν από κοντά!

. Ζωγραφίστε το φόντο και φωτογραφηθείτε!
Δημιουργήστε ευχάριστες αναμνήσεις για τις χρονιές της καραντίνας! Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία και βγάλετε φωτογραφία τους μαθητές σας σε ευχάριστες στιγμές! Δεν πάμε εκδρομές όπως άλλες χρονιές, ούτε κάνουμε τις σχολικές μας γιορτές όπως παλιά. Γι' αυτό βγάλτε τους μαθητές σας φωτογραφίες όταν παίζουν, όταν ζωγραφίζουν, όταν δημιουργούν!

. Σχεδιασμός παιχνιδιών με κιμωλίες
Φυσικά με τις κιμωλίες θα μπορούσατε να σχεδιάσετε και παιχνίδια στο πάτωμα που θα παίξουν τόσο τα δικά σας τα παιδιά όσο και τα παιδιά των άλλων τάξεων. Σχεδιάστε κουτσό, φιδάκια απλά και με μαθηματικές πράξεις, ντάμα, λαβυρίνθους και ότι άλλο σκεφτείτε!





Φυσικά είναι μία ευκαιρία να παίξετε το Κυνήγι Θησαυρού με Μαθηματικούς γρίφους και προβλήματα που έφτιαξα παλιότερα. Χωριστείτε σε ομάδες, ψάξτε για στοιχεία και λύστε γρίφους και βρείτε τον θησαυρό που είναι κρυμμένος στην αυλή του σχολείου σας! Είναι προσαρμοσμένο για όλες τις τάξεις!






. Μπόουλινγκ με τενεκεδάκια
Παίξτε μπόουλινγκ στην αυλή σας με μικρές ή και μεγάλες μπάλες και κορίνες από τενεκεδάκια που μπορείτε να χρωματίσετε με τους μαθητές σας. Κάντε τους και φατσούλες! Μπορείτε να κάνετε κορίνες και από μπουκάλια με χρωματισμένο νερό!





Υπάρχουν πάρα πολλά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε στην αυλή με τους μαθητές σας! 
Το σημαντικό είναι να ΒΓΕΙΤΕ ΕΞΩ ΜΑΖΙ! 
Αυτό είναι που έλλειψε στους μαθητές και τις μαθήτριές σας!

Σχόλια