Αναζητώντας τις χαμένες εργασίες

    Είναι συχνό φαινόμενο οι μαθητές και οι μαθήτριές σας να "χάνουν" τις εργασίες που έχουν για το σπίτι; Κάποιος συμμαθητής ή αδελφή έσκισε κατά λάθος την εργασία τους; Μήπως έχασαν τη σελίδα που σημειώσατε την εργασία; Βασικά οι μαθητές μας είναι τρομερά ευφάνταστοι όταν πρόκειται για δικαιολογίες! Σημασία όμως έχει το αποτέλεσμα: δεν έχουν κάνει για ακόμη μία φορά τις εργασίες που τους βάλαμε για το σπίτι. 



     Το πρώτο βήμα είναι να μειώσουμε το φόρτο των εργασιών για το σπίτι στους συγκεκριμένους μαθητές. Μπορεί μόνο επειδή θεωρούν πολλές τις ασκήσεις να μην μπαίνουν καν στη διαδικασία να προσπαθήσουν να ξεκινήσουν έστω και μία από αυτές.

     Σε όλη αυτή τη διαδικασία προτείνω να κρατάτε σημειώσεις. Γι' αυτό και θα βρείτε πολύ χρήσιμη την παρακάτω λίστα. Εδώ μπορείτε να σημειώνετε τα ονόματα των μαθητών σας και τις ημέρες που δεν έφεραν κάποια εργασία.


     Αν και πάλι συνεχίζουν να έρχονται εντελώς άγραφοι, πιστεύω πως μία συνάντηση με τους γονείς τους είναι απαραίτητη. Το επόμενο βήμα που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε κίνητρα στους  μαθητές για να σας φέρουν τις εργασίες. Αρχικά αναρτήστε την Καρτέλα Επιβράβευσης Συνεπών Μαθητών στην τάξη και συμπληρώστε όλα τα ονόματα των μαθητών σας. Η καρτέλα είναι εβδομαδιαία, επομένως θα πρέπει να την αλλάζετε κάθε εβδομάδα. 
     Στα κουτάκια των ημερών μπορείτε να σημειώνετε με     ή με μικρά αυτοκολλητάκια. 



     Φυσικά στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να υπάρχει ένα βραβείο. Μπορείτε να ορίστε εσείς το βραβείο που θέλετε να τους δίνετε. Μια ιδέα, ιδανική πιστεύω για την περίπτωση, είναι οι Μαγικές κάρτες.
    

Κατεβάστε τη Λίστα, το Σημείωμα και την Καρτέλα από εδώ.
Κατεβάστε τη Μαγική Κάρτα από εδώ.

Σχόλια