3 Παζλ με 4 Πράξεις






     Τα Μαθηματικά μπορούν να γίνουν Διασκεδαστικά! Και Διασκέδαση σημαίνει παιχνίδι. Επομένως το μόνο που χρειάζεστε είναι Φαντασία!

     Πολλοί μαθητές δυσκολεύονται με τις Λέξεις - Κλειδιά στα Μαθηματικά. Και ενώ μπορεί να αναγνωρίσουν ότι μία λέξη παραπέμπει σε μία συγκεκριμένη πράξη (πρόσθεση, αφαίρεση κτλ.), η διατύπωση ενός προβλήματος μπορεί να τους μπερδέψει. Φυσικά και μία λέξη δεν συνδέεται απόλυτα με μία πράξη. Αλλά για να μπορέσουν οι μαθητές να Ξεκλειδώσουν το πρόβλημα θα πρέπει να εξασκηθούν στις διάφορες διατυπώσεις φράσεων με Λέξεις - Κλειδιά. Αυτό προσπαθεί να κάνει και αυτό το παιχνίδι.



     Μέσα από 3 Παζλ οι μαθητές μπορούν να εξασκηθούν στην αναγνώριση ποιας πράξης πρέπει να κάνουν κάθε φορά. Και ενώ τα 2 πρώτα Παζλ- Παιχνίδια είναι αφιερωμένα καθαρά στην Πρόσθεση και τη Αφαίρεση, το 3ο είναι ένα μείγμα όλων των πράξεων. Μάλιστα θα δείτε πώς ένας αριθμός μπορεί να διατυπωθεί ως μαθηματική πράξη με διάφορους τρόπους.


     Οι κανόνες είναι απλοί: Κάθε Παζλ -Παιχνίδι ξεκινάει με την "Αρχή!" και τελειώνει με το "τέλος.". Η ροή έχει ως εξής: η πράξη περιγράφετε στα δεξιά και το αποτέλεσμα τοποθετείτε κάτω αριστερά. Επειδή δεν χρησιμοποιούμε έγχρωμες εκτυπώσεις, οι μαθητές κάθε φορά, εκτός από το αποτέλεσμα θα πρέπει να ταιριάζουν και τη γραμματοσειρά, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. 



     Όταν τελειώσει το Παζλ οι μαθητές θα πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν το κρυμμένο μήνυμα. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο της "Αλφαβήτας με Αριθμούς" γράφουν στα κουτάκια της κάρτας τους, τα γράμματα που αντιστοιχούν σε κάθε αριθμό για να βρουν τη λέξη ή τη φράση. 



     "Τακτοποιείστε" το Παιχνίδι, βάζοντας τα κομμάτια του Παζλ και την κάρτα του μηνύματος σε φακελάκια. Απ' έξω κολλήστε το ταμπελάκι με το αριθμό του Παιχνιδιού για να μη μπερδευτούν. Θα πρότεινα να πλαστικοποιήσετε τα καρτελάκια των μηνυμάτων για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές. Εκτυπώστε σε χαρτόνι κατά προτίμηση ή ακόμη μπορείτε να κολλήσετε τις λωρίδες πάνω σε γλωσσοπίεστρα ή ξυλάκια αρίθμησης.



    Και επειδή, όπως είπαμε, τα μαθηματικά είναι Φαντασία, μη μείνετε μόνο σε αυτά τα Παζλ. Δημιουργήστε κι εσείς τα δικά σας με βάση τις ανάγκες των μαθητών σας. Χρησιμοποιείστε τα κενά καρτελάκια που θα βρείτε στην τελευταία σελίδα του αρχείου.



Κατεβάστε τα Παζλ εδώ.


Κάνουμε τα Μαθηματικά Διασκεδαστικά!

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου