Στην ενότητα 4 θα μάθουμε:
- να διατυπώνουμε ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν με δεδομένα,
- να συλλέγουμε δεδομένα μέσω ερευνών, μετρήσεων ή πειραμάτων,
- να οργανώνουμε τα δεδομένα σε πίνακες,
- να αναπαριστάνουμε τα δεδομένα σε διαγράμματα,
- να εξηγούμε ένα διάγραμμα και να επιχειρηματολογούμε με βάση τα δεδομένα,
- να βρίσκουμε τη μέση τιμή,
- να διατυπώνουμε προβλέψεις και να καταγράφουμε τη συχνότητα εμφάνισης ενός αποτελέσματος κατά την επανάληψη ενός πειράματος τύχης,
- να υπολογίζουμε την πιθανότητα ενός αποτελέσματος με κλάσμα.
Μάθημα 24 - Βιβλίο Μαθητή - Πιθανότητες
Στο μάθημα 24 γίνεται εισαγωγή των μαθητών στις Πιθανότητες, ενώ στην ενότητα της Διερεύνησης ζητείται από τους μαθητές να κόψουν τον τροχό από το πίσω μέρος του βιβλίου και να διεξάγουν ένα πείραμα τύχης.
Καθώς υποστηρίζω ιδιαίτερα τη χρήση των Τ.Π.Ε. στην τάξη των Μαθηματικών σας προτείνω μία εναλλακτική για τη συγκεκριμένη άσκηση. Για το σκοπό αυτό κατασκεύασα μία ψηφιακή μορφή του τροχού της τύχης, όπως φαίνεται παρακάτω. Απλά πατήστε πάνω στον τροχό και καταγράψτε τα αποτελέσματα που χρειάζεστε.
Στο βιβλίο του δασκάλου προτείνεται ακόμη μία εφαρμογή για την καταγραφή των αποτελεσμάτων ρίψης ζαριού.
Μάθημα 24 - Τετράδιο Εργασιών - Πιθανότητες
Σε μια προσπάθεια ψηφιακής υποστήριξης για την παραπάνω άσκηση έχω σχεδιάσει στο Scratch το πείραμα τύχης. Πατώντας τη μπάρα διαστήματος του πληκτρολογίου σας εμφανίζεται τυχαία ένας από τους 10 κύβους που περιέχει ο σάκος. Κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα με το ποντίκι, ο κύβος ξαναμπαίνει στο σάκο και μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία.
Ενότητα 4 - Βιβλίο Μαθητή - Επανάληψη
Με αφορμή το πρόβλημα 4 του επαναληπτικού μαθήματος στο Βιβλίο του Μαθητή των Μαθηματικών της Ε' τάξης, σχεδίασα στο Scratch μία εφαρμογή με το πείραμα τύχης.
Αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την εφαρμογή αφήστε μου ένα σχόλιο.