Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου - 2 Απριλίου 2020

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου πλησιάζει και δυστυχώς είμαστε ακόμα μακρυά από τους μαθητές μας. Αυτό όμως δεν χρειάζεται να αποτελέσει εμπόδιο για να γιορτάσουμε αυτή την ημέρα. Σήμερα σας προτείνω μερικές συνδέσεις και υλικό που μπορεί να μας βοηθήσει να γιορτάσουμε την ημέρα αυτή "εξ' αποστάσεως".

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι μια εορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Καθιερώθηκε από την Ι.Β.Β.Υ., τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, ημέρα των γενεθλίων του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805) και σκοπός της είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να κατευθύνει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός βοηθάει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για τα βιβλία.

Η αφίσα της Ι.Β.Β.Υ. για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020 είναι έτοιμη! Τυπώθηκε και διανέμεται με τη φροντίδα των Εκδόσεων Πατάκη (Εκδόσεις Πατάκη-Patakis Publishers). Το 2020 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Σλοβενίας (Slovenská sekcia IBBY). Το μήνυμα γράφτηκε από τον Σλοβένο συγγραφέα Peter Svetina, μεταφράστηκε στα ελληνικά από τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Loty Petrovits ενώ η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Σλοβένο εικονογράφο Damijan Stepančič.
Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.




Με αφορμή την ημέρα αυτή μπορούμε να δείξουμε στους μαθητές μας μία μικρή ιστορία για το πως φτιάχνεται ένα βιβλίο!!!





Βιβλία που μπορούν να διαβάσουν και να ακούσουν τα παιδιά online μπορείτε να βρείτε για όλες τις τάξεις του Δημοτικού στη σελίδα του Μικρού Αναγνώστη.


Μία δραστηριότητα που προτείνω για την ημέρα αυτή είναι οι μαθητές, αφού διαβάσουν ένα βιβλίο, να το παρουσιάσουν δημιουργώντας μία αφίσα. 

Για την αφίσα θα χρειαστείτε:
  • 1/2 χαρτόνι κάνσον χρώματος της επιλογής σας (1 χαρτόνι κομμένο στη μέση της μεγάλης πλευράς),
  • το φυλλάδιο με τα συννεφάκια που θα βρείτε εδώ,
  • και (προαιρετικά) να εκτυπώσετε το εξώφυλλο του βιβλίου (εναλλακτικά μπορείτε να σχεδιάσετε και να χρωματίσετε μόνοι σας το εξώφυλλο του βιβλίου ή να ζωγραφίσετε κάποια σκηνή μέσα από το βιβλίο).
Οι μαθητές μπορούν να παρουσιάσουν εναλλακτικά το βιβλίο που διάβασαν, είτε με μία φωτογραφία και μία μικρή παράγραφο, είτε δημιουργώντας με το κινητό ένα βίντεο, είτε σύγχρονα ζωντανά σε μία τηλεδιάσκεψη.


Τώρα μπορείτε να κάνετε και ηλεκτρονικά την παραπάνω παρουσίαση βιβλίου! Οι μαθητές πρέπει μόνο να συμπληρώσουν τη διαφάνεια του παρακάτω αρχείου PowerPoint και να σας το στείλουν!!! Τόσο απλά! Τόσο Μαγικά!


Πατήστε εδώ για να το κατεβάσετε!

Σχόλια