7 συνδέσεις για την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση


Αυτές τις μέρες όλοι οι εκπαιδευτικοί ψάχνουμε τρόπους και μέσα να έρθουμε σε επαφή με τους μαθητές μας και να τους απασχολήσουμε δημιουργικά. Το ίδιο κάνω κι εγώ και για το λόγο αυτό θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις ιδέες που χρησιμοποιώ.
Φέτος βρίσκομαι στην Ε' τάξη γι' αυτό ίσως κάποιες από τις συνδέσεις που θα σας προτείνω να έχουν υλικό μόνο για την τάξη αυτή.

Για τη Γλώσσα φυσικά χρησιμοποιώ το Προσωπικό Ημερολόγιο Μαθητών που σας έχω δώσει σε προηγούμενη ανάρτησή μου. Μέσα από το Google Classroom που χρησιμοποιούμε στην τάξη (ήδη πριν από την έξαρση του κορωνοϊού), έχω τη δυνατότητα να βλέπω καθημερινά τι γράφουν οι μαθητές και να τους αφήνω σχόλια, ενώ αν δυσκολεύονται με κάποια μορφοποίηση στο αρχείο τους μπορώ να επέμβω και να την κάνω εγώ γι' αυτούς. Για να πάρετε μία ιδέα πως λειτουργεί δείτε εδώ. Για ανήλικους μαθητές κάτω των 15 ετών, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε λογαριασμούς με Family Link όπως προτείνεται εδώ.
Ακόμη, για ασκήσεις στο μάθημα της Γλώσσας χρησιμοποιώ το υλικό της φίλης Τάξης Αστεράτης! Εδώ θα βρείτε πλούσιο και προσεγμένο υλικό για όλες τις τάξεις του Δημοτικού.

Για τα Μαθηματικά φυσικά μπορείτε να βρείτε υλικό και εφαρμογές εδώ, όπως και στην Ψηφιακή Τάξη. Επίσης, έχω να σας προτείνω πολύ ωραία παιχνίδια μαθηματικών για όλες τις τάξεις (ακόμα και για το Νηπιαγωγείο!) στο Math Games. Για την Ε' τάξη προτείνω το παιχνίδι Age of Math όπου οι μαθητές μπορούν να κάνουν εξάσκηση σε πράξεις, κλάσματα και δεκαδικούς αριθμούς. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι τα παιχνίδια είναι μόνο στα Αγγλικά, ωστόσο το επίπεδο της γλώσσας πιστεύω ανταποκρίνεται στις μεγάλες τάξεις (Ε', ΣΤ').



Τέλος, το μάθημα της Φυσικής θεωρώ πως είναι ιδανικό για εξ' αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς οι μαθητές μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά με την εκτέλεση πειραμάτων με απλά υλικά από το σπίτι. Πολλά τέτοια πειράματα θα βρείτε στο blog ταγμένο στις φυσικές επιστήμες "Πειράματα Φυσικής με απλά υλικά". Τα πειράματα είναι καταχωρημένα ανά τάξη και ανά ενότητα, επομένως θα σας είναι αρκετά εύκολο να βρείτε τα ιδανικά για τους μαθητές σας! Ακόμη, δεν θα μπορούσα να παραλείψω τις διαδραστικές προσομοιώσεις για τη Φυσική του Phet του Πανεπιστημίου του Colorado. Εδώ θα βρείτε και στα Ελληνικά εφαρμογές online για τη Φυσική ανά ενότητα.



Σίγουρα το διαδίκτυο σήμερα έχει πολύ υλικό που μπορεί να μας βοηθήσει στην εξ' αποστάσεως διδασκαλία και αυτά που προτείνω είναι ελάχιστα. Ακόμη, κάθε τάξη δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλο αυτό το υλικό λόγω υλικοτεχνικών υποδομών και γνώσεων στις ΤΠΕ τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως κάτι από τα παραπάνω μπορεί να σας βοηθήσει και να σας είναι χρήσιμο για το δύσκολο αυτό εγχείρημα που καλούμαστε να κάνουμε πράξη. 
Καλή τύχη σε όλους μας και καλή δύναμη!

Σχόλια